EN HYLLEST TIL #METOO-GENERASJONEN!

Det kan ikke være mange som ikke har fått med seg Harvey Weinstein-saken som har pågått de siste ukene. Hollywood-mogulen har gått fra å omtrent eie hele LA-LA land til å bli en offisielt forhatt og utskjelt overgriper kjent over hele verden.

Tror ikke han noengang ante hvilke konsekvenser hans gjerninger skulle få, hverken for han selv eller for de jentene han var en jævlig overgriper og asshole mot.

Men for en stemme dette har gitt grobunn for!

Jenter og kvinner over hele verden twitrer og poster sine personlige opplevelser med emnekoden #metoo.

Jeg kunne ikke vært mere glad for at jenter i større grad enn før tør å stå frem med sine historier. Disse jentene er kjempetøffe og fortjener en stor applaus for å vise en litt tryggere veg for de som kommer etter.

Jeg vet ikke hvor mange historier jeg har opplevd selv eller hørt venninner fortelle som omhandler å bli ufrivillig tafset på, slutshamet eller å bli manipulert til å gjøre noe man ikke vil. Flere har blitt stalket og andre er blitt utsatt for hersketeknikker og sexpress på jobben.

Dessverre har altfor mange opplevd at en gutt eller mann har forgrepet seg med verst tenkelige utfall også. Og ofte føler disse jentene på en så stor skam etterpå at mange ikke tør å si fra, og mange av de som faktisk gjør det, blir ofte ikke trodd.

Som voksne ansvarlige mennesker synes jeg vi har en moralsk plikt til å bidra med større åpenhet og økt kunnskap om overgrep for å beskytte våre døtre og jenter generelt!

Skulle ønske samfunnet og spesielt skoleverket praktiserte enda større åpenhet rundt dette temaet. Jeg er sikker på at barn og ungdommer har kjempestor nytte av å lære mye mer om sex og samliv, og ikke minst om grensesetting og respekt for andres grenser også.

Usikkerhet skaper grobunn for dårlige avgjørelser, mens kunnskap gjør det motsatte.

Derfor virker det heldigvis som det er større fokus på disse temaene nå i 2017 enn da jeg selv gikk på barne-og ungdomsskolen! Men vi kan aldri snakke om noe så viktig høyt nok eller for mange ganger.

Men det er ikke bare unge gutter som trenger å lære, vi har vel alle hatt våre ymse opplevelser i voksenlivet også. Det har ikke skortet på ganske hårreisende historier bare blant meg og mine venninner i hvertfall for å si det sånn!! Det virker som om noen gutter og menn tror de kan ta seg alle mulige friheter og komme seg unna med det.

Men gutter, til info:

-Plystring på gata er bare sykt harry og veldig kleint!

-Og når dere "helt tilfeldig" gnir dere inntil en jente på en konsert eller et utested, så bør du ta heller ta beina fatt og gå hjem for en kald dusj!

-INGEN (!!) synes det er spesielt topp stemning å få tilsendt penisbilder fra fremmede på MMS! Punktum!

-Og til deg som tror at makt, penger og høy samfunnsposisjon er nok til å oppføre seg som en jævla psycho dust, that' s just pathetic man.

Menn, dere må skjønne det! Vi har ikke automatisk lyst til å ligge med deg selv om du selv synes du er en spesiell flott sort av menneskearten, du er fysisk sterkere enn oss eller du blafrer med store sedler i en bar og skryter om hva du har eller gjør.

Og selv når man møtes på en veldig hyggelig og gjensidig måte og jenta flørter tilbake med deg, betyr ikke det at hun automatisk skylder deg et ligg fordi!

Det er faktisk ikke lenge siden jeg sto og vasket hendene mine på et utested i Oslo og ante fred og ingen fare, da en drita full fyr kommer bak meg og prøver å græbbe titsa mine bakfra. Heldigvis våknet G.I.Jane i meg, så jeg fikk slått bort hendene hans, dyttet han bort og løp opp til vakten og ba de fjerne denne bavianen av et menneske som tror at slik oppførsel er ok.

Well, newsflash, it's not!!

Så jenter! Bevare, det finnes ulv i fåreklær der ute, så kvess klørne dine. Ingen menn har lov til å ta seg til rette uten ditt eget samtykke!

Så til dere menn som fremdeles synes dere kan ta dere kan gjøre nettopp dette:

SKAM DERE!

Ta deg heller en ekstra titt i speilet og oppsøk hjelp, be a Man og aksepter et nei for et nei!

Men heldigvis finnes det selvfølgelig enormt mange vidunderlige menn der ute også! Menn du ønsker som far og rollefigur for barna dine! Menn som får deg til å føle deg som verdens heldigste, som du bare vil slenge deg inn i armene til! Menn som får deg til å føle deg trygg og elsket. Som du vet bare ønsker deg vel, og ville gjort alt i verden for å beskytte deg!

Så tuuuusen takk til dere, som gjør verden et mye bedre sted å være i, i motsetning til de tikkende bombene som utgjør en trussel for våre døtre, venninner, søstre og også mødre.

Til slutt vil jeg gjerne sende en hyggelig hilsen til alle dere nydelige guttemammaer og guttepappaer der ute, som har en ekstra stor og viktig jobb! Vær tidlig ute med å snakke med sønnene deres, og lær de hvor viktig gjensidig respekt er. Så skal vi jenteforeldre selvfølgelig gjøre det samme med våre.

New Hashtag: #inittogether

//Marthe

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg